bilgievlerim: Atatürkün Doğumu
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


8 Nisan 2020 Çarşamba

Atatürkün Doğumu







Atatürkün doğumu, Bebeğin doğumu yaklaştıkça Zübeyde hanımın heyecanı gibi evin telaşı da arttı. Evin erkeği, o günlerde artık evinden ayrılamıyordu. Doğum öncelerinin gerektirdiği hazırlıkları yakın kadın akrabaların evde misafir kalmışlardır. Gece gündüz havaya hakim olan hem zevkli, hem endişeli bekleyişleri devam ediyordu. 

Ahmet Subaşı Mahallesin deki pembe eve olağanüstü bir hava veriyordu. Nihayet doğum ağrıları başlamıştı. O sırada evde en tecrübeli kadın olarak Ali Rıza Efendinin annesi olan Ayşe Hanım bulunmaktadır. Selanili yahut Hatice Kadın, ebe olarak çağırmışlardır. Genç annenin aylardır süren doğumun en çetin ağrıları içinde bile bir saniye aklından çıkaramadığı büyük endişesi olan: Kız mı, oğlan mı?






Doğum tamam olup ebe, çocuğu eline alınca, annesi gözlerini kapar, nefesini tutar ve sormaya cesaret edemez ama her anı 1 yılı kadar uzun gelen bu buhranın içinde beklediği hep o müjdedir.
Müjdeler olsun kızım, bir oğlan çocuğun oldu. Nur topu gibi. Allah uzun ömürlü etsin diyerek müjdeyi verir.

Doğumu takip eden günlerin birinde, çocuğunun isimini Mustafa adı verirler. Henüz bu doğumun günü, ayı, hatta yılı dahi belli değildir. O zamanlar Müslümanlar arasında; aile içinde yeni çocuğun doğumunu, aile reisinin bir Kur'anın boş bir tarafına veya o zamanki evlerin demirbaş kitaplarından olan Ahmed iye, Muhammed-iye ciltlerinin bir kenarına kaydetmeleri alışkanlıkları vardı. Ali Rıza Efendinin, yeni doğan oğlunun hakkında böyle bir kaydı yapılmamıştır.




Zübeyde'nin çocuğuna ait doğum tarihi bugünde henüz aydınlanmış değildir. Hayatının son yıllarında Zübeyde hanım ile konuşan bir yazarın naklettiğine göre Kemal Atatürk, yazan: Enver Behnan Şapolyo, 1959, Zübeyde Mustafayı erbain soğukları sırasında dünyaya getirmiştir. Yazar, kitabında bu bilgileri işleyerek ve tam dayanaklarını da açıklama yaparak, Mustafa'nın doğumunu 23 Aralık 1296 yeni tarihe göre 4 Ocak 1881 yılı olarak belirtilmiştir.





Atatürk'ün doğumu:


Türkiye cumhuriyetinin kurucusu 1881 yılında, selanik'te koca kasım mahallesinde ıslahhane caddesin deki üç katlı pembe bir evde doğmuştur. Selanik yerlilerinden olan Ali rıza Efendi, babası söke den selanike gelmiştir. Türkmenlerden kırmızı hafız lakabını almış olup Ahmet efendisinin oğludur. Zübeyde hanım annesi ise 1871 yılında selanik yakınlarındaki langaza kasabasına yerleşmiş hacı saofiefendi ailesinden Feyzullah Ağa'nın kızıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)