bilgievlerim: Atatürk Ve I. Dünya Savaşı
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


10 Nisan 2020 Cuma

Atatürk Ve I. Dünya Savaşı







Atatürk Ve I. Dünya Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk 1. Dünya savaşı öncesinde Sofya'da Yarbay olarak çalışmaktaydı. Bulunduğu bölgedeki olay ve gelişmeleri Osmanlı Devletine düzenli olarak bildirmekte ve işini düzenli yapan bir komutandır. I. Dünya savaşı öncesinde Harbiye Nezaretinde çıkacak kanlı savaş kendisini göstermekteydi. Bu dönemde Atatürk zorunlu kalmadıkça bu savaşa girilmemesi gerektiğini söylemekteydi. 

Ancak bu durum o donemde rütbesinin fazla yüksek olmaması hasebi ile dikkate alınmamaktaydı. Ancak Mustafa Kemal Atatürk ileriyi gören bir komutandı. Çünkü o dönemde Osmanlı devletinin siyasi ve askeri gücünün bu savaşı kaldırmayacağının farkındaydı. Ancak 1. Dünya Savaşında Almanlar çok güçlü askeri bir güce sahipti. Bu nedenle Enver paşa ve yanındakiler bu savaşa girilerek kaybedilen yerlerin geri alınacağı kanaatindeydi. 








Zaten Almanlar, İngiltere ve Ruslara savaş açmıştı. Böyle bir durumda güçlü Almanların galip gelmesine kesin gözüyle bakan Enver paşa hükumeti, İstanbul boğazı vasıtasıyla Alman savaş gemilerinin Karadeniz'e gelerek Rus ordusunun tersanelerini vurması neticesinde resmen savaşa katılmış oldu. Zaten boğaz yollarını elinde bulunduran Osmanlı hükumetinin savaşı girmesini Almanya çok fazla istiyordu. Bu dönemde ısrarla Atatürk savaşa girilmemesini istemesine rağmen savaşın hızlı bir şekilde gelişmesinden kaynaklı olarak 29 Ekim 1914'de resmen ittifak devletlerinin yanında savaşa girdi.

Atatürk'ün I. Dünya Savaşında Komutanlık Yaptığı Cepheler

Mustafa Kemal Atatürk vatanın korunması amacıyla bir çok stratejik öneme sahip cephede üstün kumandanlığından dolayı görev aldı. İlk olarak 20 Ocak 1915'de Tekirdağ üzerinde kurulacak olan 19. Tümen Komutanlığına atandı. Mustafa Kemal Atatürk hiç vakit kaybetmeden yeni görev yerine vararak kendisine verilen tümenini kurdur. Burada tümeni kurduktan hemen sonra 25 Şubat 1915'de Maydos'a yani Ecebat'a gönderildi. Ayrıca 9. Tümen komutanlığının 2. Piyade Alayının bir kısım topçu birliklerinin bu dönemde emrine verildi. Böylelikle Mustafa Kemal Atatürk I. Dünya savaşının başında Maydos bölgesi komutanlığında vazifesini gerçekleştirdi.





Atatürk I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı


İngiliz donanması Çanakkale boğazını ele geçirerek buradan Rusya'ya yardım götürmeyi amaçlamaktaydı. Bunun için öncelikle Çanakkale boğazının ele geçirilmesi gerekmekteydi. İngilizler 18 Mart 1915 yılında Çanakkale'ye geçmeye çalıştır. Ancak bu geçişleri çok acemi ve Türk topçu kuvvetlerinin yoğun bombardımanı nedeniyle bu geçiş mümkün olmadı ve ağır kayıplar verdiler. Düşman bu defa Çanakkale üzerinden geçişi sağlamak için bir kısım taktikler değiştirdi ve Gelibolu yarım adası kısmından çıkarma yapmaya karar verdi. O dönemde Gelibolu Çanakkale'ye giriş için daha rahat düşüncesinde olan Alman Generali Otto Liman von Sandres emrindeki 5. Ordu ile harekete Gelibolu'ya geçiş yaptılar.




Bu durumu haber alan Mustafa Kemal Atatürk ise Alman Generalin savaş stratejisine karşılık 18 Nisan 1915 günü Bigalıya geçti. Bu geçişin ardından artık tarihe altın harflerle yazdıran Çanakkale Geçilmez destanı yerleştir. Düşman birlikleri yanında getirdiği ordunun yenilmeyeceği kanaatindeydi. Hatta o kadar silah ve asker bakımından güçlüydüler ki savaş dan artık galip çıkacakları ve Çanakkaleyi ele geçireceklerinden eminlerdi. Ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün emrindeki o kadar vatansever ve kahramandı ki düşmanın her taarruzunu bastırdı, hakeza düşman kuvvetleri o kadar silah, mühimmat ve asker gücüne rağmen almış olduğu yenilgiyle ülkelerinin yolunu tutmak zorunda kaldılar. Bu savaşın ara döneminde Mustafa Kemal Atatürk Albaylığa yükseltildi ve savaş sonrasında tüm dünya ülkelerin Türklerin asla yenilmeyeceği kanaatine vardılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)