bilgievlerim: Atatürk ve Siyasi Olaylar
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


8 Nisan 2020 Çarşamba

Atatürk ve Siyasi Olaylar







Atatürk Siyasi Olaylar; Cumhuriyetin ilanının ardından, Milli Mücadeleyi başlatan beş kişilik grubun, Mustafa Kemal dışında olan dört üyesi, muhalefete geçtikten sonra, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası nı kurmuşlardır. 1925 Mart ayında çıkan Genç Hadisesi olayı üzerine, sıkıyönetim ilan edilip, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatılmıştır.

1927 yılında kabul edilen Cumhuriyet Halk Fırkası Tüzüğü ile Atatürk partinin genel başkanı ilan edilmiştir ve milletvekili adaylarını seçme yetkisi, hayatı boyunca kendisine tanınmıştır. 15-20 Eki 1927 tarihleri arasında Ankara da toplanmış olan CHF ikinci kurultayında Kurtuluş Savaşı nı ve Cumhuriyet in kuruluş hikayesini anlatan Nutuk u okumuştur. 






Kurtuluş Savaşı nın Atstürk ün bakış açısıyla anlatımını içermekte olan Nutuk, Türkiye Cumhuriyeti nin Milli Mücadeleyle alakalı resmi görüşünün esasını oluşturmuştur. 1927 senesinde askerlikten Mareşal rütbesiyle emekli olmuştur. 10 Nisan 1928 yılında yapılmış olan anayasa değişikliğiyle anayasadan devletin dininin İslam olduğu hükmü ile, TBMM nin görev ve yetkilerinden bahseden 26. maddeden, dini hükümlerin yerine getirilmesi maddesi çıkarılmıştır. Ayrıca, milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının yeminlerinden vallahi kelimeside çıkarılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi nin 1931 senesindeki programında, laiklik partinin esas unsurlarından biri olarak belirtilmiştir.




12 Ağustos 1930 senesinde, İsmet Paşa nın hükümetine alternatifleri sunmak maksadıyla, çok partili demokratik hayata kavuşabilmek için, Gazi Mustafa Kemal Paşa nın yakın arkadaşı Fethi Okyar, Serbest Cumhuriyet Fırkasını kurdurup, kız kardeşi Makbule Hanım, çocukluk ve okul arkadaşı olan Nuri Conkeri de üye yaptırmıştır. Ancak 17 Kasım 1930 yılında, gericilerin partiyi kullanmaları korkusu ve partinin Mustafa Kemal i hedef almasından ötürü partiyi fesih etmiştir.
Bu demokrasi denemesinden biraz önce, ordunun siyasete müdahale etmesinin demokrasiye kötü bir şekilde zarar verebileceğini düşünerek Askeri Ceza Kanununu meclistem geçirmiştir. Bu kanunun 148. maddesine Ordu mensubunun siyasi toplantılar ve gösterilerde bulunmasını, siyasi partiye üyesi olmasını, siyasi amaçlarla telkinlerde bulunmasını, siyasi makale yazmasını ve siyasi bir nutuk söylemesini yasaklanan hükmü koydurmuştur.
29 Ekim 1933 senesinde, Atatürk Türkiye Cumhuriyeti nin onuncu kuruluş yıldönümü sebebiyle yaptığı konuşmada ülkenin kuruluş temelini ve gelecek pozisyonunu sade bir dille, tüm dünyaya ve Türk Milleti ne detaylıca anlatmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)