bilgievlerim: Atatürk Tarafından Kurulan Kurumlar
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


8 Nisan 2020 Çarşamba

Atatürk Tarafından Kurulan Kurumlar







Atatürk Tarafından Kurulan Kurumlar, Atatürk ülkenin makus kaderini değiştirmeyi hedeflemiştir. Bunu ancak eğitim alanına yapılan yatırımlar ile sağlayacağının farkındaydı. Eğitim alanının gelişmesiyle birlikte ülke ekonomisinin artacağı görüşünü bir çok ortamda dile getirmiştir. Bunun için bir çok çalışma gerçekleştirmiştir. 

Gerçekleştirdiği bu çalışmalarla Türkiye Cumhuriyetin kalkındıracak sosyal, ekonomik ve kültürel alanda bir takım çalışmalar gerçekleştirmiş ve bir kısım kurumlar kurmuştur. Öncelikle halkın haber alma gücünü arttırmak amacıyla Anadolu ajansını kurmuştur. Halkın mahsullerinin yanmasına karşı Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketini kurarak kişilerin mal varlıklarını koruma altına almıştır. 








Akabinde ülkedeki kişilerin haklarını aramaları ve hukuki bilgi birikimi arttırmak amacıyla Ankara Hukuk Fakültesini Kurmuştur. Memlekette var olan canlıların neslini korumak amacıyla Atatürk Orman çiftliğini açmıştır. Siyasi gelişmeyi sağlamak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisini Kurmuştur. 

Hakeza bursa bölgesinde ekonomiyi kalkındırmak amacıyla koyun tüyleri değerlendirmek amacıyla Bursa Merinos Halı Fabrikasını Açmıştır. Ülke savaş halindeyken bir çok kişinin çocukları yetim kalmıştır. Bu nedenle Çocuk Esirgeme kurumunun kurulmasını sağlamıştır. Ülkedeki ticaret ve ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla Devlet Demir Yolları ile Liman Genel Müdürlüğünü kurmuştur. Ülkede tarımın daha doğru yapılması amacıyla ile Meteoroloji kurumunu kurmuştur.





Atatürk Tarafından Kurulan İşletmeler

Ülkenin nakit ihtiyacını karşılamak ve dış devletlerin paralarının bozulmasını sağlamak amacıyla Merkez bankasını kurmuştur. Akabinde sanayilerin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretmek amacıyla Elektrik İşleri Etüt idaresini kurumunu gerçekleştirmiştir. Ülkemizde yer altı kaynaklarının çıkartılması amacıyla Etibank ve Maden Tetkik Arama Enstitüsünü kurmuştur. 





Ülkemizdeki madenin madenin işlenmesi amacıyla ve sanayinin kalkınmasını sağlamak amacıyla sanayi Maddin Bankasını kurmuştur. Hakeza ülkede yardıma ihtiyaç duyan kimselerin geleceklerini kurmak ve korunmalarını sağlamak amacıyla sağlık ve sosyal yardım bakanlığını kurulmasına katkıda bulunmuştur. Ülkede eğitimi arttırmak amacıyla halk evlerinin kurulmasına katkı sağlamıştır.

Atatürk çok iyi bir lider olması hasebi ile parası bulunan kişilerin varlıklarını korumak amacıyla Sümerbank'ı kurmuştur. Ülkedeki kıtlığı yok etmek ve ihtiyaç duyulan şeker gıdasını sağlamak amacıyla Türkiye Şeker Fabrikasını kurmuştur. 

İş adamlarını bir araya getirerek ülkenin ihtiyaç duyduğu ürünlerin yapılmasını sağlamak amacıyla Uluslararası İzmir Fuarının Kurulması Atatürk döneminde gerçekleşmiştir. kişilerin paralarının garantili bir şekilde elde tutmak amacıyla Türkiye İş Bankasını kurarak şahısların servetlerinin artmasını sağlamıştır. Ülkenin tarım alanında gelişmesine katkı da bulunmak amacıyla Ziraat Okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüsünü kurmuştur. 





Milli birliğimizi sağlamak amacıyla Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun kurulmasını sağlamıştır. Bu dönemde halkın bilinçlenmesi amacıyla Ulus Gazetesinin kurulmasına ciddi anlamda katkıda bulunmuştur.

Atatürk Tarafından Kurulan Kurumların Memlekete Getirdiği Faydalar


Mustafa Kemal Atatürk ileri görüşlü bir komutandı. Askerlik hizmetinden istifa etmesiyle birlikte sivil olarak ülkenin kalkınması amacıyla elinden gelen her şeyi yapmış bir liderdir. Yukarıda kurulan kurum ve kuruluşlar hakkında detaylıca bilgi vermiş durumdayım. Şayet yukarıda kurulan kurumlar incelendiği taktirde Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlü bir insan olduğu anlaşılmaktadır. 





Çünkü hayatın her alanında yatırımlar gerçekleştirmiştir. Yaptığı bu yatırımlar sayesinde eğitim, ticaret, sosyal ve kültürel alanda bir çok işletme ve kurum kurularak ülkenin gelişmesini sağlamıştır. Ülkemizde yapılan birçok yatırımlar geçmişte yapılan bu kurumlar sayesinde gelişmesi sağlamıştır. Böylelikle ülkemiz çağları aşarak Avrupa devletlerinin önüne geçecek düzeyde gelişmeler sağlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)