Korona virüs, tüm dünyayı etkisi altına almış olan ve insanların sıklıkla yaşadığı soğuk algınlıkları, MERS-CoV ve SARS-CoV gibi daha önce yine dünyada meydana gelmiş çok ciddi çeşitli hastalıkları oluşturan bir virüs ailesinden gelmektedir.
Maalesef ki daha önce insanlarda tanımlanabilen bir virüs olmadığından, korona virüsün oluşturduğu pandemiler önüne geçilmesi çok zor süreçler oluşturmaktadır. Bu nedenle, zorlu mücadelede insanoğlunun eksik kaldığı noktalar bulunmaktadır. Ancak korona virüsler ile mücadele etmeyi öğrenmek çok önemlidir.
Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de korona virüs ile mücadele kapsamında önlemler oluşturulmakta ve her dönemde geçerliliğini sürdürebilecek önlemler alınmaktadır. Evlerde, iş yerlerinde, sokakta, kısacası her yerde çok dikkatli olunması ve önlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi gereken pandemi süreçlerinde, özellikle de ekonomik kaygılar ve ülke ekonomilerinin sürekliliğinin sağlanabilmesi amacıyla çalışmayı sürdüren iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında önlemler alınması hayati önem taşımaktadır.Korona virüs, tüm dünyayı etkisi altına almış olan ve insanların sıklıkla yaşadığı soğuk algınlıkları, MERS-CoV ve SARS-CoV gibi daha önce yine dünyada meydana gelmiş çok ciddi çeşitli hastalıkları oluşturan bir virüs ailesinden gelmektedir. Maalesef ki daha önce
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını iş yerlerinde yürüten İSG profesyonelleri, yani iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinin önerileri ışığında iş yerlerinde alınması gereken önlemler titizlikle uygulanmalıdır.
Bu önlemler kapsamında;
1) İşyerlerinde öncelikli olarak sağlanması gereken ilk husus, sosyal mesafenin sağlanabilmesi için işletme içi düzenlemelere gidilmelidir. Bu hususta, çalışma yöntemleri gözden geçirilerek mümkün olduğunca sosyal mesafenin korunabileceği şekilde iş organizasyonu kurulmalıdır.
2) Özellikle, çalışanların daha çok bir arada olduğu ve yakın temas kurduğu ara dinlenmeler ve yemek molaları süresince, yine sosyal mesafenin korunabilmesi için düzenlemelere gidilmelidir. Bu hususta, yemekhanelerde bulunan masa ve sandalyelerin sosyal mesafe kuralına uygun şekilde yerleştirilmesi ve çalışanların bu kurala uyacak şekillerde yemek yemelerinin sağlanması gerekmektedir.
3) Çalışma alanı içerisinde birbiri ile temas halinde olabilecek çalışan sayısı olabildiğince asgari düzeyde tutulması sağlanmalı, yapılabildiği takdirde uzaktan çalışma programları tercih edilmelidir.
4) Yemekhanelerde kullanılan çatal – kaşık – bıçak- kürdan – tuz – bardak vb. gibi mutfak gereçleri tek kullanımlık olmalı, mümkün olduğunca yemekler tek kullanımlık ve tek kişilik kumanya şeklinde verilmelidir.
5) İşletme içi, yemekhane, tuvaletler, kısaca insanların kullanımda olduğu tüm her yerin temizliği ve hijyeni için ortam düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.
6) İşletme içerisindeki tüm çalışma alanları ve dinlenme noktalarının havalandırması düzenli şekilde yapılmalıdır.
7) Çalışanlara pandemi koşulları, korona virüs ve korona virüslerin yayılımının engellenmesine ilişkin bilgilendirmelerin yapılmalıdır.
8) İşletmedeki tüm ekranlı araçlar ve ekranlı araçların sıkça kullanımda olduğu mause, klavye gibi ekipmanları, aynı zamanda ortak kullanımda bulunan telefon, diyafon gibi ar araç gereçlerin temizliğinin sağlanabilmesi için mutlaka düzenli aralıklar ile dezenfekte edilmelidir.
9) Pandeminin ilk zamanlarında hasta olmayan kişilerin maske takması, maskenin doğru kullanımında hastalık faktörlerini arttırma riski taşımaktadır. Ancak pandemi süresi uzadıkça, taşıyıcı sayısının artması ve her taşıyıcı kişide hastalık belirtilerinin görülmemesinden kaynaklı olarak, kimin hasta olduğu tam sayıyla belirlenememektedir. Böyle bir durumda, herkesin potansiyel hasta olduğu kabul edilerek, mutlaka maske takılmalı ve maskesiz kesinlikle çalışılmamalıdır.
10) İşletmede asansör varsa, pandemi sürecinde mümkün mertebe asansör kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılması zorunlu hallerde, yine işletmedeki her alanda olduğu gibi, asansörlerde de sosyal mesafe kuralı gözetilmeli ve kişi sayısı ile kişilerin bulunduğu alan gözetimi yapılarak kullanılmalıdır.
11) İşletme içerisinde hiç kimse, kesinlikle, birbiri ile tokalaşma, sarılma gibi sosyal mesafe kurallarını ihlal edecek davranışta bulunmamalıdır.
12) Ellerin yıkanmasının önemi tüm çalışanlara detayları ile anlatılmalıdır. Korona virüs ile mücadelede en önemli faktörün normal bir sabunla sık sık ellerin yıkanması olduğu detayları ile belirtilmelidir. Eller yemek yemeden önce, tuvaletlerden sonra mutlaka yıkanmalıdır. Ayrıca, çıplak elle bir yerlere ya da işin gereği olarak malzemelere dokunulduğunda, kesinlikle eller yüz bölgesine götürülmemeli, yüzün herhangi bir alanına temas edilmemelidir. En kısa sürede eller yıkanmalıdır. Mümkün mertebe, sık sık ellerin yıkanabilmesi sağlanmalıdır. Eller yıkanırken, minimum 20 saniye boyunca bileklere kadar, el üstü ve ayasında sabun ve suyun temas etmediği yer kalmayıncaya kadar yıkanmalıdır. Mümkün mertebe, eller yıkandıktan sonra ortak havlu gibi malzemelere değil, tek kullanımlık havlular kullanılarak kurulanmalı ve kişisel hijyeni sağlayabilecek düzenlemeler yapılmalıdır.
13) İşletme içerisinde çalışırken giyilen iş elbiseleri, kişisel elbiseler ile temas etmeyecek şekilde önlemler alınmalı ve ayrı ayrı şekilde saklanabilmesini mümkün kılan düzenlemeler yapılmalıdır.
14) Çalışanların sıklıkla kullandığı ve ortak kullanımdan dolayı virüsün yayılması hususunda etkili olabilecek su sebilleri ile çay makinaları mümkün mertebe kullanılmamalıdır. Çalışanların su ihtiyaçları tek kullanımlı su şişesi vb. gibi malzemeler ile sağlanmalıdır.
15) Çalışma ortamında yeterli sayıda çöp kutusu konulmalı, elle temas olmayacak şekilde çöp kutusu seçimi yapılmalıdır.
16) Çalışanlar iş yerine geldiklerinde, işletmeye girerken parmak okuma sistemi vb. gibi temas yolu ile geçiş kontrol sistemi varsa, korona virüsün bulaşma riskini azaltabilmek adına kart okuma gibi temassız sistemlere geçilmeli, yapılamıyorsa geçici olarak bu sistemler kullanılmamalıdır.
family: Verdana, sans-serif;">17) Çalışanlar işe geldiklerinde, işletmeye alınmadan önce temassız ateş ölçerler yardımıyla ateşlerinin ölçülmelidir. Mümkünse, çalışanların ateşlerinin kontrolünü kayıt altına alınmalıdır.
18) Eğer ki çalışanlar içerisinde korona virüs belirtileri yani ateş, nefes darlığı, öksürük gibi şikayeti olanlar varsa, işletmeye alınmaması ve varsa iş yerinin sağlık personeline haber verilmesi, yoksa bir sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanmalıdır.
19) İşletme, çalışanlarına bir servis sağlamışsa, servis araçlarının hijyenine çok dikkat edilmelidir. Özellikle de işletme içinde olduğu gibi, çalışanların sık sık temas halinde olduğu yüzeyler ve servis araçlarının geneli temizlik ve hijyen kurallarınca sık sık kontrol edilmeli ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
20) Servis araçlarının taşıma kapasitesi, normal dolmuş ve otobüslerde gerçekleştirildiği gibi, sosyal mesafe kuralları çerçevesince planlanmalıdır. Bu kapsamda, servis sayısının çoğaltılması ya da çalışanların taşınmasının farklı saat aralıklarına bölünmesi vb. gibi önlemler alınabilmektedir.
21) Araca girerken el dezenfektanlarının hazır bulunması ve bu dezenfektanların çalışanlar tarafından kullanılması sağlanmalıdır.
22) Seyahat süresince, işletme içerisinde olduğu gibi, araç içerisinde şoför ve tüm yolcular mutlaka cerrahi maske takmalıdır.
23) Şehirler arası yolculukların yapılabildiği izinler kapsamında, yurtiçi seyahatlerden dönen çalışanlara sağlık kontrolü yapılmalı ve sağlık kontrolünde uygunsuzluk bulunmadığı takdirde iş başı yaptırılmalı, çalışma süresince çalışanın sağlık durumu gözlemlenmeli ve aksi bir durum olursa müdahale edilmelidir.
24) Yurtdışı yolculukların yapılabildiği izinler kapsamında bir kişi yurtdışına gitmiş ve geri dönmüşse, dönen kişiler kesinlikle işe gitmemeli ve Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu “14 Gün Kuralı”na uymalıdır.
25) Kullanılan maske/eldiven tehlikeli atık statüsünde çöpe atılmalı ve özenle toplanmalı, atıklar ağzı kapalı ve hiçbir şey ile temas etmeyecek şekilde ayrılmalı ve tehlikeli atık statüsünde işletmeden gönderimi sağlanmalıdır.
26) İşletmedeki çalışanlar içerisinde Covid-19 şüphesi olanlar varsa, derhal bu kişiler ile temas halinde olan diğer çalışanlar belirlenmeli, şüpheli çalışan ve temas ettiği diğer çalışanların bilgileri kayıt altına alınmalı ve mutlaka İl ya da İlçe Sağlık Müdürlükleri’ne yönlendirmesi yapılmalıdır
27) Toplantı ve eğitimler pandemi sonuna kadar ertelenmeli, yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenemeyecek durumda olan toplantılar sosyal mesafe kuralına uyarak, gerekli hijyen şartları sağlandıktan sonra gerçekleştirilmelidir. Mümkünse uzaktan toplantı ya da eğitim şeklinde yapılması sağlanmalıdır.
28) İşletmelerde yapılması zorunlu çalışmalardan olan risk analizi ve acil eylem planları, korona virüs pandemisi hakkındaki durumlar göz önüne alınarak güncellenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder