bilgievlerim: Atatürkün Okul Hayatı
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


10 Nisan 2020 Cuma

Atatürkün Okul Hayatı







Atatürkün okul hayatı, Cumhuriyetin kurucusu olan Atatürk'ün oldukça başarılı bir okul hayatı olmuştur. Ülkemizin kaderini belirleyecek olan çalışmaları bile okul hayatı sırasında başlamıştır. Atatürk'ün okul hayatı Mahalle Mektebiyle başlamış, Harp Akademisiyle sona ermiştir.

Atatürk'ün eğitim gördüğü okullar

Mahalle Mektebi: Her zaman Şemsi Efendi İlkokulu Atatürk'ün okul hayatının başladığı okul olarak dile getirilir. Ancak ilk gittiği okul Mahalle Mektebidir. Annesi Zübeyde Hanım ve babası Ali Rıza Bey arasında 1887 yılında yaşanan fikir ayrılığı, Atatürk'ün annesinin isteği üzerine bir hafta mahalle mektebinde eğitim almasına neden olmuştur.






Şemsi Efendi İlkokulu: Zeki ve oldukça yetenekli bir öğrenci olan Mustafa'nın babası buradaki eğitimi sırasında vefat etmiştir. Annesiyle birlikte Selanik yakınlarında yaşayan dayısı Hüseyin Efendinin yanına gitmiştir. Bu dönemde Atatürk'ün okul hayatı bir süre sekteye uğramış, ardından Selanik'teki halasının yanına giderek Şemsi Efendi İlkokulunda eğitim almıştır. Bu okulun günümüzdeki devamı Teşvikiye Akatlar'da bulunan Şişli Terakki Lisesidir.

Selanik Mülkiye Rüştiyesi: İlkokul eğitiminin ardından Mustafa Kemal, Selanik Mülkiye Rüştiyesine giderek ortaokul eğitimine başlamıştır. Ancak buradaki Arapça dersi hocası Kaymak Hafız kendisini sopayla dövdüğünden, 1894 yılında bu okuldan ayrılarak, Selanik Askeri Rüştiyesi'ne gitme kararı almıştır.




Selanik Askeri Rüştiyesi: Asker olmayı küçüklüğünden beri arzu eden Mustafa Kemal, annesinin istememesine rağmen gizlice girdiği sınavda başarı elde etmiştir. Selanik Askeri Rüştiyesinde 1893-1895 yılları arasında eğitim almıştır. Burada arkadaşlarının ve öğretmenlerinin sevdiği bir öğrenciydi. Matematik dersine giren öğretmeninin aynı adı taşıyan diğer öğrencilerden ayırt edilmesi için Mustafa'ya Kemal adını eklemiş, kendisine bundan sonra Mustafa Kemal denmiştir.

Manastır Askeri İdadisi: Lise eğitimine sınavlarında başarılı olduğu Manastır Askeri idadisinde devam eden Mustafa Kemal, Selanik'ten de ilk defa ayrılmıştır. Buradaki öğretmenlerinden bir kısmı aynı zamanda İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi olan subaylar olduğundan, ordudaki olaylar okulda konuşuluyordu. Bu sayede Mustafa Kemal'de memleket meseleleri konusunda bilgi ediniyordu. 
Burada yatılı okuyan Mustafa Kemal, zorlu bir eğitim programına dahildi. Çünkü okul harp okullarına öğrenci yetiştirmek istiyor, diğer askeri okullardan üstün eğitim veriyordu. Burada Atatürk'ün okul hayatı oldukça başarılı geçmiştir. Matematik dersine giren öğretmenleri başarısına hayran kalmış, tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bilge Atatürk'ün tarihe olan ilgisini görmüş ve kendisine destek olmuştur. Burada daha 2. sınıf öğrencisi olduğunda 1897 yılı Osmanlı Yunan savaşı başlamış, 
Mustafa Kemal vatan için mücadele isteğini savaşa katılmak isteyerek göstermiştir. 1898 yılında Manastır Askeri İdadisini başarıyla tamamlayan Mustafa Kemal aynı zamanda Rumeli'deki farklı bölgelerinden öğrencilerle arkadaşlıklar kurmuştur. Bunlar kendisinin yıllar sonra silah arkadaşları olacaklardı. Bu okul günümüzde Makedonya'da Manastır'da müze olarak kullanılıyor. İkici katında Mustafa Kemal Atatürk için ayrılan bölümü de bulunmaktadır.




Harp okulu: Mezuniyetinden sonra İstanbul'a giden Mustafa Kemal, 13 Mart 1899'da Harp okulu piyade bölümüne girmiş, buradan 1902'de Teğmen olarak mezun olmuştur. Günümüzde bu okul Kara Harp Okulu olarak eğitim veriyor.

Harp Akademisi: 10 Ocak 1902 yılında teğmen rütbesiyle Harp Akademisi'ne başlayan Mustafa Kemal, oldukça iyi bir eğitim almış, dil öğrenmiş ve tecrübeli subaylarca eğitilmiştir. Arkadaşlarına devletin durumunu anlatan Mustafa Kemal, kendini yetiştirmek içinde sürekli kitap okuyordu. Atatürk iyi bildiği Fransızcayı burada ilerletmiş, yurt dışından Fransızca gazeteler getirterek bunları okumuş ve arkadaşlarına da okutmuştur. 




Harp okulundayken el yazması gazete işi yapmaya başlayan Mustafa Kemal, burada da bunu yapmak istemiştir. Ancak mektepler nazırı olan İsmail Paşa ile akademi komutanı Ali Rıza Paşa'nın baskısıyla bunu yapamamışlardır. 11 Ocak 1905 yılında Harp Akademisinden Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun olan Mustafa Kemal, buradan Şam'daki 30. Süvari Alayı'na görevli gönderilmiştir. Bu eğitim gördüğü okul şimdilerde Harp Akademileri Komutanlığı'dır. Atatürkün okul hayatı bu şekilde başarılı olarak tamamlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)