bilgievlerim: Atatürk'ün Devrimleri
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


7 Nisan 2020 Salı

Atatürk'ün Devrimleri






Atatürk Devrimler, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Atatürk tarafından öncülük edilerek 1922 senesinde Saltanatın kaldırılmasından 1937 senesine kadar laikliğin Anayasaya girmesi boyunca devam eden süreçtir. Osmanlı devletinin çok uluslu olmasının laik ve demokratik bir devlete dönüşmesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile sonuçlanan bütün devrimlerdir.

Devrimlerin Amacı:








Atatürk Türk milletinin son yıllarda çok geri kalmasından dolayı, geri kalınan kurumları kaldırıp, kaldırdığı kurumların yerine milletin daha karakterine ve şartlarına uygun olan çağın gerektirdiği yeni kurumları kurarak Türkiye'yi daha çağdaş bir medeniyete getirmek istiyordu. Mustafa Kemal Atatürk'ün zamanında yapmış olduğu bu devrimler sayesinde şu anki Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş oldu.

  • Saltanatın Kaldırılması: Saltanatın kaldırılması T.B.M.M 1 Kasım 1922 tarihinde kabul ettiği 308 nuamaralı kararnamesi ile gerçekleşmiştir. Bu sayede Padişahlık kaldırılmştır. Saltanatın kaldırılması ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu resmen sona ermiş oldu.
  • Ankara'nın Başkent olması: Ankara'nın Kurtuluş savaşında çok büyük bir yeri olmuştur. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasının üzerine Türkiye Cumhuriyetinin temeleri de atılmış oldu ve Kurtuluş savaşı artık Ankara'dan yönetilecekti. Böylelikle de Ankara remen Başkent oldu.
  • Cumhuriyetin İlanı: Mustafa Kemal Atatürk'ün siyasi devrimlerinden en önemli devrimlerinden bir tanesi olmaktadır. 29 Ekim 1923 tarihinde ortaya çıkan kabine sorunlarının sonucunda 29 elim tarihinde Anayasanın maddelerimde değişiklik yapılarak ülkenin yönetim şekli Cumhuriyet oldu.
  • Halifeliğin kaldırılması: Halifeliğin kaldırılması ile birlikte daha kolayca laik düzene geçiş kolaylaştırıldı. Din istismar edilmesi engellendi ve bağımsız olan bir dış politika olması kolaylaştırıldı. Ulusal egemenlik güçlendi. Osmanlı Hanedanı'na da son verildi.
  • Kadınlara Siyasi hakların verilmesi: Kadınların polita üzerinde seçme ve de seçilme hakkına kavuşmalarına olanak tanıdı ve erkeklerle aynı eşit haklara sahip oldular. Artık kadınlarda millet vekili ve ya başbakan olabildiler.

  • Serbest Cumhuriyet Fırkası: 
    Cumhuriyet döneminde çok partili döneme geçiş süresine geçiştir.
  • Şapka Kanunu: 1925 senesinde halkın daha modern giyinmesi için getirilen bir kanundur. Fes kaldırılıp şapka kanunu getirilmiştir.
  • Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması: Şeyh Sait İsyanı'nın olması sonucunda bu kanunun çıkması daha da hızlanmıştır.
  • Soyadı Kanunu: İsviçre'den alınarak getirilen bu kanun, 2 temmuz 1934 senesinde resmi gazetede yayınlanarak herkesin artık bir soyadı olmuş ve insanların lakabı ile çağrılmasına son verilmiştir.
  • Türk Ceza Kanunu (1926): İtalyan Zanardelli Yasasının esas alınarak uyarlanan bir yasa olmaktadır.
  • Kabotaj Kanunu: Devletlerin kendi denizlerine karşı tanıdığı ayrıcalığı esas alan kanundur.
  • Toprak Reformu: Kendisine ait olan toprağı olmayan halka toprak dağıtmak için var olan bir kanundur.
  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1924): 20 Nisan 1924 senesinde yürürlüğe giren ve ülkenin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğunu belli eden Anayasadır.

  • Türk Tarih Kurumu: 1931 yılında kurulmuş olan ve Türk tarihini araştırmak için kurulmuş olan bir kurumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)