bilgievlerim: Atatürkün Ölümü
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


10 Nisan 2020 Cuma

Atatürkün Ölümü






Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de hayatını kaybettiğinden bu yana tam 80 yıl geçti. Peki Atatürk nasıl öldü, ölüm sebebi ne oldu? 10 Kasım 1938'de neler yaşandı? İşte tüm detaylar.
Atatürk'ün ölümü, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Atatürk'ün hiç ölmeyeceğini sanan vatandaşların bir gün onunda aramızdan ayrılma ihtimalini hiç akıllarına getirmemişlerdi. Bu gerçeği halkın kabul etmesi ne kadar zor olsa da bir gün mutlaka her insanoğlunun başına gelen ölüm onunda yaşayacağı bir gerçekti. 

Dünya liderleri arasında da Türkiye'nin son yüz yıl tarihi içerisinde de en büyük liderlerindendir. Vatanı için çıktığı bu kutlu yolda kurduğu Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında son nefesini vermek nasip oldu. Peki biz şimdi onun kurduğu cumhuriyete o dönem kanlarıyla bu toprağı savunan şehitlere ne kadar bağlı kalabildik. Asıl sorulması gereken biz olsak o dönemlerde ne olurdu.






Atatürk son zamanlarında yaşadığı o hızlı ve gergin hayatın belirtilerini ufak ufak hissetmeye başlamıştı, Önemsemediği bu belirtiler ilerde sağlığı için çok tehlikeli bir durum yaratsa da, ülkenin vakıası onun canından da önemliydi. Durmadı rahatsızlıklarını görmezden geldi. Taki kendisini iyice halsiz yorgun ve iştahsız bırakana kadar bu belirtiler başladığında artık doktorları muayene etmesine izin verdi çünkü kendisi bile bu durumla baş edemez olmuştu. Doktorların muayenesi sonucu siroz teşhisi konması hem onu hemde sevenlerini endişeye düşürmüştü. Yaşadığı köşkün her yeri ilaçlanmaya dezenfekte edilmeye başlanmıştı. Çünkü siroz hastalığına köşkteki karıncaların sebep olduğu düşünülmüştü. Ama Atatürk'te oluşan belirtiler iyice artmaya başlamıştı. Vücudunda şiddetli kaşınmalar ve burnunda kanamalar oluşmaya başlamıştı. 1938 yılında başlayan ve teşhisi konan hastalığı tedavi sürecindeyken bütün doktorlarının ısrarına rağmen tedaviyi yarım bırakıp 1 Şubat 1938 yılında Bursa'ya hareket etti.

ATATÜRK'ÜN HASTALIĞI NEYDİ?

Buna karşın kendisini kontrol altında tutan doktoru rahatsızlıkların sürmesi ile karaciğerden şüphelenerek gözlemleri neticesinde alkolün de tetiklediği siroz hastalığı teşhisi koydu. Artık Atatürk'ün ölüm nedeni olan hastalığın adı belliydi... Siroz..




Atatürk'ün hastalığı ilerledikçe, o dönemin başbakanı olan Celal Bayar, yurt dışından Fransa'dan hekim getirmek iste de Mustafa Kemal buna karşı çıkmıştır. Çünkü Hatay sorunu henüz daha bir çözüme ulaşmamıştır ve hastalığı kullanmak isteyecek dış devletlerin bilmesini istememişti. O yüzdende bu teklifi kabul etmemiş fakat bütün Türk doktorların kapsamlı muayenesine onay vermiştir. 6 mart 1938 de yapılan geniş çaplı araştırmalı muayeneler sonucu siroz teşhisi yeniden konmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün alkol alımı yapmamasını ve çok yoğun olan iş temposunu düşürmesi gerektiğini söylemişlerdir. Her ne kadar teşhis konulsa da Celal Bayar Fransa' dan özel davetle Paris tıp fakültesi Prof. Dr. Noel Fisdsenger' i Ankara'ya davet ederek Mustafa Kemal Atatürk'ü muayene ettirmiştir. Ama Fransız Profesörde aynı tanıyı yani siroz teşhisi koymuştur. Fransız doktor Fisdsenger' in Atatürk'e söylediği bir cümle onun Atatürk'ü tedavi etmesinde ikna etmiştir. Oda ''efendim siz büyük savaşlar kazanmış olabilirsiniz ancak bu olayda vaka sizsiniz ve bende sizin komutanınızım, lütfen bu hususu unutmayınız'' olmuştur.

Bu zamandan sonra ne yapılırsa yapılsın, Mustafa Kemal'in hastalığı iyice hissetmeye başlamış ve artık karnında toplanan suya müdahale yapılarak su alınsa da işlem bitiminde Atatürk ağır bir komaya girmiştir. Komada geçen üç günden sonra uyanan Mustafa Kemalin yanında bulunanlar uyuduğunu uykudan uyandığını kendisine söylese de inanmamıştır. Fakat hissettiği şeye bir anlamda verememiştir. 29 Ekim 1938 yılında Ankara cumhuriyetinin kutlamalarına rahatsızlığı yüzünden katılamayan Mustafa Kemal Atatürk, Celal Bayar aracılığı ile Türk ordusuna hitaben yazdığı yazıyı göndermiştir. Bu dönem zarfında ikinci komaya giren Atatürk girdiği bu komadan uyanamamıştır ve acı ile kıvranmaları çırpınmaları esnasında bilinçli olarak tek sorduğu soru ''saat kaç ''olmuştu. 9 kasım gecesi girdiği ağır koma devam ederken Mustafa kemal Atatürk 10 kasım sabahı saat 09:05 de İstanbul Dolma Bahçe sarayında hayata gözlerini kapattı.




Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk nasıl öldü, ölüm nedeni ne oldu merak ediliyor ve sıkça araştırılıyor. 10 Kasım 1938 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda saat: 09.05 geçe hayata gözlerini yuman Atatürk'ün ölümüyle ilgili detayları haberimizde yer verdik. Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlık sorunları 1937 yılından itibaren sıklaşmaya başladı. Ölüm yılı olan 1938'in ilk zamanlarında Mustafa Kemal Atatürk'e siroz hastalığı teşhisi konuldu. Türk doktorların yanı sıra Avrupa'da da alanında uzman doktorlar getirildi ve Mustafa Kemal Atatürk'e tedavi uygulanmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1938 tarihinde TBMM'nin açılışına hastalığı sebebiyle katılamadı. Fakat uygulanan tedavilere ne yazık ki cevap veremeyen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabahı saat 09:05'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırlarında yer alan Dolmabahçe Sarayı'nda son nefesini vererek hayata gözlerini yumdu.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK NASIL ÖLDÜ

Bu sırada Başbakan Bayar'ın şiddetli ısrarlarına rağmen saraydan bilgi sızmaması adına Avrupalı Doktor kontrolünü kabul etmeyen Atatürk yerli hekimlerin kapsamlı kontrolünü kabul ederek siroz teşhisini kabul etti ve alkole ara verme önerisine bu kez onay verdi. Yine de durumu kötüleşen Atatürk için Fransadan bir doktor getirilmesini onayladı ve doktorunun tavsiyelerine uydu. Fakat rahatsızlığı da ilerledi. Üst üste karnında su toplanması meydana gelen Atatürk Ekim ayının ortalarında komaya girdi. Komayı takip eden süreçte 10 Kasım 1938'de siroz hastalığına yenik düşen Atatürk öldü.







ATATÜRK'ÜN ÖLMEDEN ÖNCE SON SÖZÜ NEYDİ

tatürk'ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Ali Güler, Atatürk'ün ölmeden önce son sözünün "Aleykümesselam" olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 77. yılında bugün düzenlenecek bir dizi törenle anılacak. Milletin gönlünde çok özel bir yere sahip Atatürk'ün yaşamı, çetin mücadeleler içinde geçti.

Vefatıyla bir ülkeyi yasa boğan Mustafa Kemal Atatürk'ün ölmeden önceki son sözleriyle ilgili farklı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaları destekleyen bir açıklama da Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Güler'den geldi. Güler, ölmeden önce Atatürk'ün son sözlerinin "Aleykümselam" olduğunu söyledi. Dr. Ali Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Atatürk'ün komaya girdiğinde söylediği son söz 'Aleykümselam' sözüdür.

 8 Kasım günü Atatürk saat 18.30'da Dr. Neşet Ömer İrdelp muayene için, Mustafa Kemal Atatürk'e 'Paşam dilinizi dışarı çıkarır mısınız?' deyince Atatürk dilini dışarı çıkardı. Ardından, Dr. İrdelp 'Biraz daha uzatır mısınız?' diye sordu. Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti."

ATATÜRK'ÜN SON ARZUSU NEDİR


Mustafa Kemal Atatürk, tüm mal varlığını Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na bağışlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)