bilgievlerim: Akciğer Kanserinde Beslenme
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


18 Kasım 2018 Pazar

Akciğer Kanserinde Beslenme



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Akciğer Kanserinde Beslenme: Akciğer kanseri yapısal olarak normal akciğer dokusunda bulunan hücrelerin dış ve iç etkenlerinin etkisi ile istem dışı çoğalarak akciğer yapısının içinde bir tümör oluşması ile ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Bu kontrol dışı çoğalma hücrelerin çevresindeki dokuları sararak veya akciğer dışında bulunan organlara yayılmaları ile metastaz sonuçlanabilir.
Akciğer kanserinde ölüm oranı oldukça yüksektir. 

Akciğer kanserine en büyük etken sigara, tütün içmektir. Tütün dumanına maruz kalan akciğer kanser hastalığına yakalanma riski çok yüksektir. Akciğer kanserinde en sık görülen belirtiler sırt ağrısı, nefes darlığı, öksürme ve öksürükte kan gelme gibi belirtileri olur.


Akciğer kanserinde bu belirtilerin yanında kilo kaybı görülür. Kilo kaybı vücudun sağlığı için gerekli olan, protein gibi vitaminlerin yok olmasını ve vücudun enerjisiz kalmasına neden olur. Bu nedenle akciğer kanseri hastasının beslenmesine önem verilmelidir.

Akciğer kanserinde beslenme;
Kanser hastalığında iyi beslenmek ve kilo almaları çok önemlidir. Hastaların beslemesinin doğal yollarla beslenmeleri gerekir. Ev yoğurdu, zeytinyağı, çökelek ve köy yumurtası gibi gıdalar tüketilmelidir. Zeytinyağının tüketilmesi akciğer kanseri için çok önemlidir.

Kanser hastasının beslenmesinde yeterli protein, demir, kalsiyum, C vitamini, A vitamini ağırlıklı yiyecekler tüketmesine özen gösterilmelidir. Bunlar vücut dokularını korumaya, gücü artırmaya ve tedavi olurken zarar gören dokuların yenilenmesine yardımcı olur.

Demir vitamini: Akciğer kanseri kemoterapi aldığında genelde vücutta kansızlık oluşur bu durumdayken ne kadar balık tavuk yese de kırmızı etten alacağı demiri alamaz. Vücudun kan değerlerini yükseltmek için demir vitaminine ihtiyaç vardır. Demir vitamini alınacağı tek gıda ise kırmızı ettir.

A vitamini: Akciğer kanserinde A vitaminin önemi çoktur. Sigaranın akciğer kanseri riskini artırdığı bilinmektedir, sigaranın zararlı etkenlerini hafifletmek için A vitamini alınmalı bu nedenle bol, bol süt ve havuç tüketilmelidir.

C vitamini: Kanser hastalarında kemik ağrılarının hafifletilmesi için bol miktarda C vitamini tüketilmesi gerekir. C vitamini turunçgiller familyasında olanlar, Kavun, Karnabahar, Kivi, Brokoli vs içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

B12 vitamini: B12 kan hücrelerinin üretilmesi için gereklidir. B12 vitamini bulunan besinler dana ciğeri, dana eti, tavuk ciğeri, midye, uskumru, sardalya, lüfer gibi besinlerde bol miktarda bulunur ve akciğer kanseri için çok faydaları vardır.

Mineraller: Mineraller içerisinde çinko mineralinin önemi çoktur. Kanser hastalarına operasyonundan sonra çinko mineralinin verilmesi olumlu etki yaratır. Ispanak, mantar, kuzu eti, ve susam çinko bakımında oldukça zengindir.

Potasyum: Potasyum yönünde zengin besinler muz, patates, kayısı. Akciğer kanseri hastasının ishal olması durumunda potasyumlu yiyecekleri tüketerek ishalin azalmasını sağlar. Bununla beraber sindirimi kolay yiyecekler tüketilmelidir ve bol sıvı tüketilmeli.


Kanser hastasının kabızlık durumunda bol lifli, posalı yiyecekler tüketmeli. Tam tahıllı ekmek, kabuklu yemişler, kuru bakliyatlar, müslü meyve ve sebze ağırlıklı besinler tüketmelidir.
Bu besinlerden hariç akciğer kanseri olan hastaya özel beslenme diyeti verilir.
Akciğer kanserinde ağızdan beslenme: Yumuşak ve sulu besinler verilir.
  • Az artık bırakan besinler verilir.
  • Diyete bağlı ek besinler verilir.
Akciğer kanserinde özel beslenme: Tüp ile beslenme, Hiperalimentasyon ve Total paranteral beslenme uygulan ılır.
Sağlıklı günler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)