bilgievlerim: Akciğer Yaraları Nedir ? Tedavisi Varmı ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


18 Kasım 2018 Pazar

Akciğer Yaraları Nedir ? Tedavisi Varmı ?



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın


Akciğer yaraları denilince günümüzde insanların aklına ilk olarak akciğer kanseri gelmektedir. Çünkü akciğer kanseri de ilk olarak insanlarda bir akciğer yarası gibi ortaya çıkmaktadır. Akciğer yaraları, akciğer kanseri kadar olmasa da oldukça tehlikelidir. Sık sık karşılaşılan bu yaralar, doğru tedaviler gerçekleştirildiğinde çok daha rahat bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Fakat genellikle insanların umursamazlıkları nedeniyle bu durum çok daha kötü bir hal almaktadır. 

Özellikle yaşı küçük olan insanlarda akciğer yaraları oldukça zararlıdır. Fakat bilinmelidir ki akciğer yaraları, en çok yaşı ilerlemiş olan insanlarda meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise oldukça fazladır. Akciğer yaraları, çok çeşitli bir şekilde meydana gelebilir. Bunlardan iki tanesi çok sık görülen akciğer yarasıdır;



1.Küçük hücreli dışı kanser: Bu akciğer yarası insanlarda en sık görülen yara türüdür. Genelikle skuamöz hücreli kanser olarak meydana gelir. Bir nevi akciğer kanseri olduğu için yapılacak olan tedavilerin olumlu etki gösterme ihtimali oldukça düşüktür.
2. Küçük hücreli kanser: Birçok zaman tümör şeklinde ortaya çıkar. Bu nedenle problem küçükken müdahale edildiğinde biraz daha kolay bir şekilde ortadan kalkar. Genellikle küçük yapıda olan birçok farklı tümör ile meydana gelir. Diğer isimleriyle lenfoma, blastoma, sarkom olarak bilinmektedir. Birçok kişi bu isimleriyle akciğer yaralarını daha kolay bir şekilde tanırlar. Hangi tür olursa olsun akciğer yaraları için dikkat edilmesi gereken en önemli şey akciğer yaralarının erkenden tedavisidir. Çünkü bu yaralar her geçen gün biraz daha büyüyerek akciğeri daha fazla etkileyecektir.

Akciğer yaraları neden oluşur?
  • Akciğer yaraları üzerinde yapılan araştırmalara göre bu yaraların oluşmasına neden olan durumların yüzde doksanından daha fazlası, tüketilen sigara nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle akciğer yaraları en çok sigara içen insanlarda meydana gelir.
  • Bu durumun bir diğer nedeni ise birçok zaman erkeklerde meslek nedeniyle asbeste maruz kalma durumudur. Kişilerde asbest denilen kimyasalın zorunlu olarak solunması durumunda akciğer yaraları oluşum gösterir.
  • Özellikle son yıllarda tüm dünyada sorun haline gelmiş olan hava kirliliği nedeniyle insanlarda akciğer yaraları oluşumu daha da artmıştır. Bunun için akciğer yaralarının oluşumunda önemli bir nedenin hava kirliliği olduğunu söyleyebiliriz.
  • İnsanlarda ağır metallerin vücuda etki etmesi durumlarında da akciğer yaraları oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlar aynen asbeste maruz kalma nedeninde olduğu gibi mesleki olarak insanların karşılaştıkları rahatsızlıklardan biridir.
  • İnorganik arsenik adındaki sorun da insanlarda ciddi olarak akciğer yaraları oluşumuna neden olmaktadır. Eğer sizlerde de bu gibi bir rahatsızlık söz konusuysa akciğer yaraları sorunundan etkilenme ihtimaliniz yüksektir.
Akciğer yaraları tanısı:

1.Laboratuvar: İnsanlarda meydana gelen akciğer yaraları durumunda laboratuvarın çok fazla önemi vardır. Özellikle tam kan sayımı, sodyum, potasyum, kalsiyum ve buna benzer birçok enzimin anormal olup olmadığı ya da pıhtılaşma gibi bir durumun var olup olmadığı direk olarak laboratuvarlarda anlaşılmaktadır. Bunun için hastalarda yapılacak en önemli tanı yöntemi laboratuvardır.
2. Özel testler: Özel testten kasıt insanlarda elektrokardiogram, solunum fonksiyon testi, egzersiz testi, stres talyum raf ileri gibi testlerdir. Bu testler sayesinde ortaya çıkabilecek olan akciğer yaraları tanısı çok daha rahat bir şekilde konulabilecektir.
3. Görüntüleme: Aslında insanlarda akciğer yaraları için net teşhis bu yöntemle konuşur. Tüm testler sonrasında tıbbi görüntüleme cihazları kullanılarak akciğer içerisinde meydana gelmiş olan akciğer yarası görüntülenir. Bu şekilde akciğer yarasının boyutu ve şekli ortaya çıkarılır.

Tedavi: Teşhis sonrasında ortaya çıkan duruma göre akciğer yaraları tedavi edilir. Bunun için küçük hücreli akciğer kanseri gibi bir durum varsa kişide kemoterapi ve ışın tedavisi yapılır. Fakat kişideki yaralar hücre dışı kanseriyse bu durumda kişide cerrahi operasyonlar yapılarak yaralar alınır. Eğer bu durumlarla birlikte kişide gerekiyorsa ağrıların azaltılması için ilaç tedavileri uygulanabilir.
Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)