Akciğer, omurgalılardaki temel solunum organıdır. Akciğerler göğüs boşluğunda yüreğin sağ ve sol boşluğunda bulunurlar. Rengi bebeklerde esmer-kırmızı, gençlerde pembe, ergin ve yaşlılarda ise pembe-mavimtıraktır. Akciğerlerin ortalama yükseklikleri 25 santimdir.
Önden arkaya doğru olan kalınlıkları ise 16 santimdir. Sağ akciğerin genişliği 10 santim, sol akciğerin genişliği 7 santimdir. Sol akciğerin küçük olmasının sebebi yüreğin akciğerin üzerine yaptığı basınçtır. Sağ akciğer sol akciğere göre biraz daha yukarıdadır. İçerisi hava dolu olan akciğerler hava olmayanlara göre daha hafiftir.
Akciğerlerin birçok hastalıkları vardır. Bunlar;
astım, bronşit, göğüste su toplanması, ishal, kalp yetmezliği, kan tükürmek, kanser, karina, kist hidatik, nefes darlığı, plörezi, şişmanlık, tifo, verem ve zatülcenp’dir.
Astım: Akciğerdeki hava borularının daralması sonucunda hastanın nefes vermekte zorluk çekmesidir. Bazı insanlar toz, kıl, asprin gibi şeylere hassastırlar. Bu hassas oldukları durumlar astım krizlerine neden olabilir. İlk yapılması gereken bu durumları ortadan kaldırmaktır.
Bronşit: Akciğerlere giden havayollarındaki zarın iltihaplanmasına bronşit denir. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit grip, tifo, kızamık gibi hastalıklar sırasında görülür. Kronik bronşitte havayollarının iç yüzeyinde bulunan tüyley işlevini göremez halde olurlar. Her iki bronşitte de yapılması gereken ilk uygulama hasta sigara kullanılıyorsa bıraktırılmalı ve tedavi görmelidir.
Akciğer için şifalı bitkiler vardır. Bunlar;
- Brokoli
- Çamfıstığı
- Havuç
- Ökseotu’ dur.
Göğüste su toplaması: Akciğerlerin etrafındaki zarın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Zarların arasına su toplanmıştır. Göğüste su toplanmasının nedeni ise genellikle soğuk algınlığı, kulak iltihapları ve böbrek hastalıklarıdır. Hastalık sırasında çok fazla ağrı hissedilir.
İshal: Normal katı dışkının sümüklü, yumuşak, sulu, kanlı bir şekilde dışarıya çıkartılmasıdır. Bazı durumlarda şiddetli ağrı yapar. Yiyeceklerin bozuk olması, veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, isteri, bağırsak hastalıkları, kolera, dizanteri, tifo, nefrit, ishal hastalığına sebep olabilir.
Kalp yetmezliği: Kalbin sağ, sol karıncıklarının içindeki kanı dışarıya atamaması durumunda ortaya çıkar. Sol kalp yetmezliği olan hastalarda nefes darlığı ve öksürük mutlaka vardır. Sol kalp yetmezliğine aynı zamanda kalp astımı da denir. Sağ kalp yetmezliği olan hastalarda ise ayak ve ayak bileklerinde şişme ortaya çıkar. Kalp yetmezliği hastalığı olanların asla sigara içmemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda tuzsuz yemek yemeleri, düzenli uykuya sahip olmaları, dinlenmeleri ve üzülmemeleri gerekmektedir.
Kan tükürmek: Kan tüküren insanın akciğer kanseri, verem, bronşit, mitral darlığı veya zatürreeden şüphelenilir. Kan tükürmek önemli hastalıkların habercisidir.
Kanser: Vücut hücrelerinin dengesiz bir biçimde üremeleriyle oluşan bir hastalıktır. Kanserin gerçek nedeni bilinmemektedir fakat hava kirliliği ve sigara olabileceği öne sürülmektedir.
Karina: Nefes borusunun sağ ve sol olarak ikiye ayrıldığı kısmına karina denir.
Kist hidatik: Bazı organlardaki parazitlerin neden olduğu kistlerdir.
Nefes darlığı: Nefes darlığına sebep olan hastalıklar vardır. Bunlardan bazıları; kansızlık, kalp hastalığı, akciğer hastalıkları, astım, mide hastalıkları, bronşit tiroit bezinin büyümesi. Nefes darlığı olanların sıgara kullanmamaları ve hafif yemekler tüketmeleri gerekmektedir.
Plörezi: Akciğerlerin üzerini ve göğüs duvarını örten iki plevra arasında sıvı birikmesidir.
Şişmanlık: İnsanların mevcut olması gerektiğinden daha fazla ise buna şişmanlık denir. Aynı zamanda bir metabolizma bozukluğudur.
Tifo: Bulaşıcı bir hastalıktır. Tifo hastalarında yorgunluk, baş ağrısı, ateş, burun kanaması görülür.
Verem: Verem mikrobunun insan vücuduna girme yollarının başında solunum gelir. Aşırı yorgunluk, üzüntü, grip, boğmaca, kızamık veya şeker hastalığı verem hastalığının vücuda girme ihtimalini artırır.
Zatülcenp: Akciğerlerin etrafındaki zarın iltihaplanması sonucunda oluşan hastalıktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder