Akciğer Bitmesi, halk arasında akciğer kanserinin son evresi için kullanılan tabirdir. Akciğerde kanser teşhis edilmesi ile kanserin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı ve hangi evrede olduğuna bakılır. Bu dönemde hastalık eğer dördüncü evreye geçmiş ise yani bütün akciğeri kaplamış ve civar dokulara sıçramış ise akciğer bitmiş diye tanımlanabilir.
Akciğer Bitmesi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Akciğer kanseri sinsi ve hızlı ilerleyen ve en çok ölümle sonuçlanan kanser türü olarak bilinir. Yapısı itibarı ile akciğer kanser hücresi yerleştikten sonra hızla ilerlemesine ve yayılmasına olanak sağlayacak bir dokuya sahiptir. Akciğer kanseri genellikle sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için teşhis edilmesi erken evrelerde zordur.
Akciğer bitmesi durumunda hekimler genellikle hastadan ümit kesmez ve çeşitli tedavi yolları mutlaka denenir. Bu aşamada ameliyat seçeneği pek kullanılmaz çünkü üçüncü veya dördüncü aşama kanser hastası olan br hastanın ameliyat masasında kalma ihtimali çok yüksektir. Bu dönemde yapılacak en iyi tedavi kemoterapi uygulaması veya radyoterapi ile hastanın beden direncinin yükselmesini amaçlamaktır. Hastanın tedaviye değil de yaşam süresini uzatmaya yönelik tedavi yapılır. Bu durumda özellikle akciğer bitmesi olan hastalar aile içinde de iyi bakılmalı ve moralleri yüksek olmalıdır. Hastanın yüzüne karşı ölüm riski veya akciğer bitmesi kelimesi kullanılmamalıdır. Bütün kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de moralin yüksek olması çok önemlidir.
Akciğer kanseri tedavisi gördükten sonra hastalığın tekrar nüksettiği, kemiğe metestaz yaptığı ve akciğerin bittiği durumlarda genellikle hasta için yaşam şansı iyi bir bakımla altı ay ile bir yıl arasında değişir. Bazı hastaların kemoterapiyi kaldıramayıp ilk seans sonrası vefat ettiği olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder