Akciğer Büyümesi; Akciğer vücudun en büyük organlarında bir tanesidir. Akciğer vücudun kritik ve en önemli görevlerini üstlenen organıdır. Akciğer büyümesi hepatomegali olarak da bilinmektedir. Akciğerde büyüme bir takım sağlık problemlerinin sonucunda ortaya çıkar. Akciğerin normal büyüklüğü cinsiyet ile yaş gibi çeşitli birçok parametrelere bağlıdır. Akciğerin tam boyutuna on beş yaşında ulaşmaktadır.
Genelde erkekler bayanlara göre daha büyük akciğere sahiptir. Akciğer vücut için yağlı bileşikler ile kolesterol sentezi ve karbonhidrat metabolizması gibi hayati görev taşımaktadır. Bağırsaklarda düzenli sindirimi sağlamak ve yağların yıkımı sağlayan öd salgısını salgılamaktadır. Ayrıca akciğer alkol ile ilaç tüketimi ile vücuda girmiş olan toksik maddeleri vücuttan atmada yardımcı olmaktadır. Akciğer büyümesi tek başına hastalık olarak sayılmaz. Ancak bu büyümeye sebep olan çeşitli birçok rahatsızlığın belirtisidir. Çoğu kişi akciğer büyümesinin farkında olmadan yaşamını sürdürmektedir.
Akciğer Büyümesinin Belirtileri
Akciğerdeki büyüme çok az ise genelde hiçbir belirti ortaya çıkmaz.
Ancak akciğer aşırı büyür ise;
- Karın bölgesinde rahatsızlık hissi
- Devamlı şişlik hissi ortaya çıkmaktadır.
- Bunların dışında mide bulantısı, kilo kaybı, sarılık, güçsüzlük, kronik yorgunluk da görülebilir.
Akciğer Büyümesinin Nedenleri
Akciğer büyümesinin doğrudan akciğer ile alakalı olmayan çeşitli birçok sebebi vardır. Bu sebepler farklı bitkisel ilaçlar, kalp, bağışıklık sistemi kanser ve akciğerden kaynaklanan rahatsızlıklardan olabilir.
Akciğer Büyümesine Kan Takviyesi Kaynaklı Sebepler
- Budd Chiari Sendromu: Böyle bir durum akciğer toplardamarlarını etkilemektedir. Bu damarlar kanı akciğerden kalbe taşımak ile yükümlüdür. Bu damarlardaki oluşan tıkanıklık akciğer büyümesine neden olur.
- Kalp Yetmezliği: Kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucunda ortaya çıkar. Kalp yetmezliği yağ birikmesinden kaynaklanan kalp atış bozuklukları, arterlerin daralması ve hipertansiyon sonucunda meydana gelir.
Akciğer Büyümesine Akciğer Kaynaklı Sebepler
- Öd Kesesinin Bloke Olması: Akciğer yağlarının sindirimi aşamasında öd kesesinde yer alan öd adı verilen bir sıvı salgılamaktadır. Bu mekanizmada oluşan herhangi bir bozukluk akciğer hasarına neden olur.
- Siroz: Akciğer yaralanmasına sebep olarak çalışmasına engel olan kronik bir rahatsızlıktır.
- Alkolsüz Akciğer Yağlanması: Yüksek kolesterol, obezite ve şeker (diyabet) sonucunda ortaya çıkmaktadır.
- Hepatitler: Hepatit C, A ve B virüslerinin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Ayrıca otoimmün hastalıklar, alkolizm belirli ilaçların fazla alınımı, bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
- Kistler Ve Tümörler: Akciğerde oluşan kistler iç sıvı dolu keselerdir. Akciğerdeki tümörlerin anormal bir şekilde büyümesi akciğer hasarına neden olur.
- Hastalıklar: Akciğerde demir, yağ, bakır ve protein gibi birçok maddelerin birikmesine sebep olan çeşitli birçok hastalık vardır. Örneğin amiloidoz akciğerde anormal bir şekilde protein birikimine sebep olan bir durumdur. Akciğerde bakır birikimi Wilson hastalığı yani yağlı maddelerin birikmesi Gaucher rahatsızlığı ile aşırı demir birikmesi de hemokromatoz ismini alır.
- Alkolik Akciğer Yağlanması: Çok fazla miktarda alkol içimi sonucunda akciğerde yağlı maddelerin birikmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. İlerleyen aşamalarda alkolik hepatit ismini alır.
Akciğer Büyümesinin Tedavisi
- Tedavi ancak kesin bir teşhisin konması ile başlar.
- Kimyasallar ile temastan uzak durun. Aerosol temizleyiciler kesinlikle kullanmayın. Böcek ilaçları ile başka toksik kimyasallar yalnızca iyi havalandırılan yerlerde kullanılması gerekir. Bu çeşit ilaçları alırken mutlaka maske ile eldiven kullanılmalıdır.
- Alkol bağımlılığı sonucunda akciğer büyümesi olan kişiler acilen alkol kullanımını bırakmamalılar. Bırakmadıkları sürece ölümcül olabilir.
- Lösemi ile akciğer kanserinde kemoterapi uygulanmaktadır.
- Hepatiti olan kişiler ise akciğerdeki enflamasyonu durdurmak için ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
- Diyabet hastası olanlarda kolesterol ile kan şekeri seviyesi devamlı kontrol altında tutulmaktadır.
- Bazı bitkisel ilaçlar ve tıbbi ilaçlar kullanılır riskleri hakkında haberdar olmak gerekir. Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Erken teşhis konulduğunda hastalık ilerlemeden erken tedavi şansını sağlamaktadır. Ancak teşhis ve tedavi gecikir ise ölümcül olabilir. Yukarıda belirtilen sebepler oldukça ciddidir. Bu sebepten dolayı uzman doktorların gözetimi altında mümkün olduğunca çabuk bir biçimde tedaviye devam etmek önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder