0 gün adet gecikmesi, adet gecikmesi akla çoğu zaman hamile olma ihtimalini getirse de adet gecikmesinde tek ihtimal hamilelik değildir. Hamilelik dışında adet gecikmesinin pek çok nedeni vardır. Hamilelik ile beraber emzirme, menopoz, ani kilo almak ya da vermek, stres, depresyon, ağır aktivite, hormonal sıkıntılar, kadın hastalıkları gibi nedenlerde adet gecikmesine yol açabilir.
10 gün adet gecikmesi yeni adet olmaya başlayan genç kızlarda ve menopoz sürecine girmiş kadınlara oluşuyorsa normal olarak kabul edilir. Bu dönemlerde adet gecikmesi, birkaç ay arka arkaya adet görememe gibi durumlar yaşanabilir. Yeni adet olmaya başlayan genç kızlarda vücudun sistemik olarak kendini ayarlaması, hormonların adet dönemini ayarlaması gerekir. Bu dönemde düzensizliğin normale dönmesi 1-2 yılı bulabilir. Bunun için yeni adet olmaya başlayan genç kızlarda yaşanan adet gecikmelerinde kaygılanmaya gerek yoktur.
10 Gün Adet Gecikmesi Nedenleri
Kadınlar 1 yıl boyunca 11-13 defa adet döneminde geçer. Ancak her kadın farklı olduğundan bu süre değişim gösterebilir. Bundan daha az ya da daha fazla adet gören kadınlarda vardır. Adet gecikmesinden söz edebilmek için kişinin adet düzenini ve özelliklerini iyi bilmesi gerekir.
Gebelik düşünmeyen bir kadın adet gecikmesi nedeniyle sıkıntılı zamanlar geçirir. Çünkü adet gecikmesi denilince ilk akla gelen şey gebeliktir. Ancak gebelikten bahsetmeden önce adet gecikmesine yol açabilecek daha birçok faktör göz ardı edilmemelidir.
Ani Kilo Vermek Ve Aşırı Egzersiz: Kişi ağır bir diyet ve egzersiz sonucu ani kilo kaybı yaşamışsa bu durum 10 gün ya da daha fazla adet gecikmesine neden olabilir. Östrojen hormonu ve kilo vermek yakından alakalıdır. Ani kilo kaybı nedeniyle yaşanan östrojen düşüklüğü adet gecikmesine neden olabilir.
Vücutta yağ oranı düşükse yine adet gecikmesi yaşanabilir. Yaşanan gecikme birkaç gün ya da 10 günden daha fazla olabilir. Bu gibi sıkıntıları yok etmek için kişi sağlıklı kilosuna dönmelidir.
Fazla Kilo (Obezite): Adet gecikmesinin bir diğer nedeni de aşırı kilodur. Aşırı kilolu olan kadınların çoğu düzenli bir şekilde adet görmeyebilir. Yine kilo vermek adet düzenini normale çevirebilir.
Stres: Stres vücutta birçok organı etkilediği gibi üreme sistemini de olumsuz etkileyerek kadının adet düzeninde anormalliğe neden olabilir. Stres nedeniyle 10 gün ya da daha fazla adet gecikmesi yaşanabilir.
Doğum Kontrol Yöntemleri: Doğum kontrol hapları vücutta hormonal değişime neden olabileceği için adet gecikmesi ve düzensizliğine de neden olabilir. Hap ile beraber gebelikten korunma iğneleri de bazı kadında uzun süre adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle doğum kontrol hapı ve iğnelerine yeni başlayan kişilerde adet gecikmesine daha çok rastlanır.
Menopoz: Tıpkı adet olmak gibi menopoz dönemine ulaşmak da kadınlar için normal bir süreçtir. Menopoz dönemine ulaşan kadın doğurganlık özelliğini tamamen kaybetmiştir. Bu dönemde artık kadın adet görmez. Ancak menopoz dönemine birden bire girilmez. Menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan 1 yıllık süreçte kadının adet döngüsünde düzensizlikler oluşmaya başlar. Adet gecikmesi, adet aralarının uzaması ya da kısalması gibi sorunlar yaşanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder