15 gün adet gecikmesi, adet sağlıklı bir kadının her ay düzenli yaşaması gereken doğal bir süreçtir. Normalde adet aralığı 28 gün olarak kabul edilir. Ancak bu süre kişiden kişiye fark edebilir. 21-35 gün arasında değişen döngüler de normal olarak değerlendirilir. Dolayısı ile adet döngüsü arasında gerçekleşen 1 haftalık gecikmeler de telaş etmeye gerek yoktur. Adet gecikmesi gebelik, stres, mevsim değişimleri, aşırı kilo, aşırı zayıflık, hormonal bozukluklar, bazı kadın hastalıkları, ilaç kullanımı gibi nedenlerden dolayı yaşanabilir.
Ancak adet döngüsü arasında 15 günlük bir gecikme yaşanmışsa ve gebelik söz konusu değilse bu durum adet gecikmesi olarak değerlendirilir. Gecikme farklı nedenlerden dolayı gerçekleşebileceğinden dolayı mutlaka nedeni araştırmak için uzman bir doktora başvurmak gerekir. Uzun zaman devam eden ve 15 günden fazla süren adet gecikmeleri çok daha ciddi problemlere neden olabilir.
Adet kanaması vücutta yaşanan hormonların etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Ortalama 12-16 yaş aralığında başlayarak, üreme özelliğinin kaybedildiği menopoz dönemine kadar devam eden bir döngüdür. Menopoz döneminde kadın doğal olarak üreme özelliğini kaybeder ve adet döngüsü bu süreçte tamamen sona erer.
15 Gün Adet Gecikmesinin Olası Nedenleri Nelerdir?
Kadın gebe kalmak için uğraşmıyorsa adet gecikmesi oldukça sıkıntı yaratan bir sürece dönüşebilir. Fakat her adet gecikmesi gebelik nedeniyle yaşanmaz. Birçok farklı nedene bağlı olarak adet gecikmesi yaşanabilir. 7 güne kadar olan gecikmeler normal, 7 günden sonra ise normal olarak kabul edilmemektedir.
Stres: Stres vücutta birçok alanda olumsuz etki yarattığı gibi adet döngüsü üzerinde de olumsuz etki yaratabilir. Yumurtlama döneminin gecikmesine ve dolayısı ile adet olmamaya yol açabilir.
Hastalık: Bazı hastalıklar adet gecikmesine neden olabilir.
İlaç Değişimi: Her hangi bir sağlık sorunu için devamlı kullanılan ilaçlarda yapılan değişiklikler adet döneminin gecikmesine neden olabilir.
Aşırı Kilo Ve Zayıflık: Aşırı kilo ve aşırı zayıflık hormonlar üzerinde olumsuz etki yaratarak adet döneminde düzensizliklere neden olabilir. Adet döngüsü bazen erken olurken bazen 15 günlük gecikmeler görülebilir.
Yanlış Hesaplama: Her kadının adet döngüsü farklık gösterir. Ortama 28 gün olsa da bu süre daha kısa ya da daha uzun da olabilir. Kadının gününü yanlış hesaplaması adet döneminin geciktiğini düşündürür. Bu duruma kadınlar arasında oldukça sık rastlanır.
Menopoz: Vücut düzenli olarak her ay gebelik için hazırlık yapar. Bu hazırlık menopoz döneminde artık sona ermiştir ve kadın normal olarak bir daha hiç olmamak üzere adetten kesilir.
Gebelik: Adet gecikmesi gebelik nedeniyle yaşanabilir. Geciken adet gününe bağlı olarak kan ya da idrar ile gebelik testi yapılarak gecikmenin nedeni kolaylıkla tespit edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder