Adet döneminde baş dönmesi, adet dönemi üreme çağına erişmiş sağlıklı her kadının fizyolojik olarak yaşadığı bir süreçtir. Her ay düzenli olarak yaşanması gereken süreç bazen sıkıntılar ile kendini gösterir. Bazı kadınlar adet döneminde baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, kasık ve bel ağrısı gibi birçok şikayete maruz kalabilir.
Adet döneminde baş dönmesi daha çok adet öncesi sendromu nedeniyle ortaya çıkar. Adet öncesi sendrom denen rahatsızlığın teşhis ve tedavisi oldukça basittir. Daha çok 25-35 yaş aralığında görülür ve her adet döneminde tekrarlar. Belirtiler adet öncesi birkaç gün daha belirgindir. Adet dönemine girildiğinde ortaya çıkan belirtiler yavaş yavaş ortadan kaybolur.
Adet öncesi sendromunda baş dönmesi, yorgunluk, uykusuzluk, cinsel ilgide farklılık ve aşırı yeme isteği ile birlikte görülebilir. Adet döneminde baş dönmesi tansiyon düşüklüğü nedeniyle de çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bu durumda tansiyon dengede tutularak baş dönmesi ortadan kaybolabilir. Tansiyon eğer 10-11'in altına düşmüşse baş dönmesi belirgin bir şekilde ortaya çıkabilir.
Adet döneminde tansiyon düşüklüğü görülme ihtimali oldukça yüksektir. Kan basıncı düştüğü için beyne yeteri kadar kan pompalanmaz ve dolayısı ile şikayetler başlar. Adet döneminde tansiyon düşüklüğü nedeniyle baş dönmesi yaşayan kişiler tansiyonu dengelemek için kan basıncını yükselten önlemler almalıdır. Özellikle yemek arkasından yapılacak hafif tempoda yürüyüşler kan basıncını dengelemek için faydalı olur.
Adet döneminde aşırı baş dönmesine maruz kalan kadının mutlaka bir doktora başvurarak baş dönmesinin nedenini araştırması ve nedene yönelik tedavinin başlatılması gerekir. Adet döneminde baş dönmesi, basit rahatsızlıklardan dolayı yaşanabileceği gibi ciddi problemlerden dolayı da yaşanıyor olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder