Adet Değilken Kan Gelmesi, Bazen adet kanaması bittikten birkaç gün sonra leke şeklinde, bazende adet kanaması şeklinde büyük çaplı kanama gerçekleşebilir. Yani adet değilken kan gelmesi olası bir durumdur. Bu durumun genel adı tıp dilinde metroraji olarak isimlendirilir.
Adet, doğum ve bu alanlarla ilgilenen bölüm jinekolojidir. Adet değilken kan gelmesi gibi bir durumda acilen jinekoloğa gidilmesi çok önemlidir. Oluşan bir hastalığın, kistin müdahalesi veya oluşmuş olan üretim sistemindeki bir hastalığın tedavisi için bu önemlidir. Normal adet kanaması kişiden kişiye değişse de ortalama olarak 3-7 gün sürer ve bu düzende devam eder.
Ayrıca bu döngü 21-28 gün aralığında devam eder. Bu düzenin dışındaki kanamalar ise adet dışı kanama olarak isim alır. Adet değilken kanama gören kişi kanın nereden geldiğini iyi tespit etmelidir. Çünkü o bölgedeki olası bir kanama anüsten, idrar kanallarından veya vaginadan kaynaklanıyor olabilir. Ve bu nedenlede kanamanın kaynağında yanlış tespit yapılabilir.
Adet değilken kanama olmasının genel olarak sebebi sorun yaşayan kadının sağlığıyla alakalı olabilir. Veya başka birçok neden adet değilken kanama olmasını tetikleyebilir. Bunlar:
- Aşırı stres yaşanması,
- İlaçların yanlış veya uygun olmayacak şekilde kullanılması,
- Herhangi bir troid hastalığının varlığı,
- Yumurtalıkta meydana gelen bir hastalık veya yumurtlama bozukluğu,
- Vagina sıvısının yetersizliği sonucu vaginadaki kuruluk,
- Rahim ağzı kanser veya rahim ağzında gerçekleştirilen bazı yanlış cerrahi müdahaleler,
- Rahim ve çevresindeki kist, rahim kanseri,
- Doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar ve iğneli müdahaleler,
- Hormon kaynaklı hastalıklar, hormonal bozukluklar
- Gebeliğin farkına varılmaması sonucu meydana gelen düşüklerde,
- Üreme sistemi ile alakalı bir çok hastalığın sonucunda,
- Ve son olarak cinsel ilişki sırasında bazen aşırı zorlama nedeniyle adet dışı kanama görülebilir.
Adet değilken kan gelmesi durumunda önceden de belirttiğimiz gibi bir jinekoğa gitmek gerekmektedir. Herhangi bir kanama veya ağrı durumunda aspirin ve benzeri küçük bir ağrı kesici bile yutmak oldukça zararlıdır. Jinekoloğun ilk yapacağı şey kanama süresini, miktarını, daha önce gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek için hastaya sorular yöneltmektir. Tüm bunları değerlendirip muayene yapılır ve ultrasonografi uygulanır. Sonuçlara bakılır ve hastalığın sebebine yönelik tedavi uygulanır. Sık kullanılmasa da yoğun olan kanamaların tedavisinde kullanılan bir yöntemde kürtajdır. Son yıllarda biraz daha bu konuda bilinç artmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder